За печат

Министерство на здравеопазването съобщава за регистрирани общо пет  лабораторно потвърдени случаи на морбили в Република България при лица, неимунизирани срещу морбили.

Касае се за три деца на възраст 1 г. и 8 мес., 1 г. и 9 мес., със съмнение за морбили, хоспитализирани в периода 05-11.02.2019 г. в МБАЛ гр. Разлог, една жена на  37 г. от гр. София, постъпила на 11.02.2019 г.  в СБАЛИПБ ”Проф. Ив. Киров” гр. София  с клиника на морбили, а на 12.02.2019 г. и едно дете на 3 г. от гр. Банско също с типична клинична картина .

Във връзка с това Министерство на здравеопазването е разпоредило на всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ незабавно предприемане на противоепидемични мерки срещу поява на нови случаи на морбили.

Всички общопрактикуващи лекари ще трябва  да направят преглед на имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Откритите неимунизирани  лица и лица с непълен имунен статус незабавно следва да се обхванат с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Имунизацията срещу морбили на подлежащите през 2019 г. лица ще се извършва приоритетно.

 

Какво представлява болестта морбили:

 

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване, сълзене на очите, оток на клепачите, белезникави трудно свалящи се налепи на лигавицата на нивото на горните кътни зъби и разпространяващ се кожен обрив.

По какъв начин човек се заразява от морбили?

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек.  Болният е заразен в края на инкубационния период, през катаралния и обривен стадий – или общо около 8-10 дни.

Вирусът се отделя с капките слуз от лигавицата на дихателните пътища при кихане, кашляне, разговор, при плач със сълзите. Входната врата на инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивата.

За разлика от много други инфекциозни заболявания, при морбили инфекцията се разпространява много бързо и лесно и болния заразява голям брой хора с които има контакт, ако те нямат изграден имунитет.

Инкубационен период и протичане на заболяването

Периодът от първия контакт с вируса /със заразения човек/ до появата на първите симптоми на болестта се нарича инкубационен период. За инфекцията с морбили инкубационният период е от 9 до14 дни, като понякога може да достигне до 21 дни.

Заболяването протича в три стадия:

  • Катарален стадий – започва с постепенно повишаване на температурата, отпадналост, безапетитие, отделяне на секреция от носа, болки в гърлото и суха мъчителна кашлица, сълзотечение, Продължава около три дни, като в края му по букалната лигавица, на нивото на горните кътни зъби се появяват петната на Филатов-Коплик, които са белезникави и трудно свалящи се. През целия период температурата е повишена и общото състояние е увредено.
  • Обривен стадий – появява се характерен петнист обрив, който започва зад ушите, обхваща лицето, шията, горната част на гръдния кош и към петия-шестия ден достига до крайниците, т.е. генерализира се по цялото тяло. Общият вид на кожата аподобява „географска карта“, тъй като отделните обривни елементи се сливат и се получават обширни еритемни обриви. Обривите не са надигнати над околната кожа и не сърбят.
  • Реконвалесцентен (възстановителен) стадий – започва след шестия ден и общото състояние се подобрява, ако не настъпят усложнения.

Какви усложнения могат да настъпят?

Болестта може да протече като средно тежка или тежка форма с усложнения – пневмонии, менингити, енцефалити, пиелонефрити, плеврити, перикардити и др.

 

Кой боледува от морбили и кога се изгражда имунитет?

От морбили боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. Невъзприемчиви към морбили са само кърмачетата – няколко месеца след раждането, поради пасивния майчин трансплацентарен имунитет. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск. След преболедуване от морбили както и след правилно проведени имунизации човек развива траен и пожизнен имунитет срещу вируса на морбили. Повторни заболявания са възможни, но са много редки – до 1 %.

 

Как да се предпазим от заболяването?

      Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина (морбили-паротит-рубеола ) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар на Република България. При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.

Потърсете лекарска помощ при всяко температурно състояние, придружено или последвано от обрив при деца и възрастни. Ако забележите гореописаните симптоми на морбили потърсете Вашия личен лекар, педиатър или инфекционист.


РЗИ – ХАСКОВО АПЕЛИРА РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО НЕ СА НАПРАВИЛИ НА ДЕЦАТА СИ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ВЪЗРАСТТА ИМ ИМУНИЗАЦИИ СЪГЛАСНО ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (НА 13 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ И НА 12 Г. ВЪЗРАСТ), ДА ГИ ЗАВЕДАТ НЕЗАБАВНО ПРИ ЛИЧНИТЕ ИМ ЛЕКАРИ С ЦЕЛ ИЗВЪРШВАНЕ НА ИМУНИЗАЦИЯ, ТЪЙ КАТО ОТ МОРБИЛИ ЗАБОЛЯВАТ ПРЕДИМНО ДЕЦА, КОИТО НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ.

 

 

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково