За печат

По данни на Европейския център  за контрол на заболяванията /ЕЦКЗ/ на 31 декември 2019г. здравните власти в град Ухан, Китай са информирали за взрив от 27 случая на пневмония с неясна етиология, сред лица посетили пазара за продажба на риба и животни.  Заболелите са с оплаквания от треска, задух и рентгенографски данни за пневмонии, като до 05.01.2020 г. техният брой е достигнал до  59.

Според китайските власти не се наблюдава предаване на инфекцията от човек на човек.

Проведените лабораторни изследвания изключват като причинители сезонните грипни вируси, вирусите на птичия грип, аденовируси, коронавируси, причиняващи Тежък остър респираторен синдром и Близкоизточен респираторен синдром.

Причините за избухване на заразата все още са неясни. Поради създадената епидемична обстановка и  отчитайки факта за наличие на директни полети от Ухан до Париж, Лондон и Рим, както и предстоящото отбелязване на Китайската Нова година в края на януари, Европейския център  за контрол на заболяванията препоръчва на пътуващите до Ухан:

 

1. Да избягват  посещение на пазари за животни и птици, както и контакт с животни, особено домашни птици.

2. Да спазват добри хигиенни практики при измиване на ръце и приготвяне и консумиране на храни.

3. Поради настоящата висока интензивност на сезонния грип в Китай, пътуващите е препоръчително да се имунизират с грипна ваксина поне две седмици преди пътуването.

4. Пътуващи с данни за респираторни заболявания, които се завръщат от Ухан или са пътували до Китай и са престояли в Ухан, трябва да потърсят медицинска помощ, като  информират медицинските специалисти за своето пътуване.

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково