За печат

СВЕТОВЕН  ДЕН ЗА  БОРБА  С  ХЕПАТИТА   28 ЮЛИ 2022г.

 

        Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2022 г.  „Не мога да чакам“ поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори в условия на продължаваща епидемия от COVID-19.

В светлината на гореизложеното в страната Министерство на здравеопазването ще осъществи скринингова кампания за хепатити Б и С.

По време на кампанията:

    

   В РЗИ Хасково в Микробиологична лаборатория адрес: пл.Общински №2 на  29.07.22 и в периода 01.08 до 05.08.2022г. от 9.00 – 13.00  часа ще се извършват :

 

1.      Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса;

2.      Имуноензимни тестове за хепатит А, В, С, D и Е, (при желание от страна на анкетираните), които ще бъдат изпращани до НРЛ по вирусни хепатити.

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково