За печат

СВЕТОВЕН  ДЕН ЗА  БОРБА  С  ХЕПАТИТА   28 ЮЛИ 2023г.

 

        Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

В цялата страна  Министерство на здравеопазването организира скринингова кампания за хепатити Б и С в периода 24-28.07.2023г.

По време на кампанията:

    

  • В РЗИ Хасково в Микробиологична лаборатория адрес: пл.Общински №2  на

24.07.,25.07.,27.07. ,28.07.2023г. от 9.00 – 13.00  часа ще се извършват безплатно два вида тестове за вирусни хепатити:

1.Бързи имунохроматографски тестове;

2. Имуноензимни тестове;

 

  • На 26.07.2023г. от 09.00ч. – до 13.00ч. в Мобилен кабинет при Регионална здравна

инспекция – Хасково на площад „Свобода“ гр.Хасково ще се извършва безплатно изследване  за вирусни хепатити с бързи имунохроматографски тестове

 

Изследванията за доказване на повърхностния антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса могат да бъдат направени или в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове, или посредством имуноензимни тестове.

В случай, че решите да се тествате чрез имуноензимни методи ще Ви бъде взета венозна кръв от обучено медицинско лице при спазване на всички правила на безопасност, а резултатите ще получите след 3 до 5 дни от деня на вземането на кръвната проба.

След извършване на изследванията резултатите могат да бъдат получени лично, по електронна поща или по друг начин указан от Вас.

При установяване на положителен резултат Ваша кръвна проба ще бъде изпратена в НРЛ „Хепатитни вируси“- НЦЗПБ за потвърждаване. В този случай, протоколът с резултатът от изследването, с изписано име и фамилия, ще Ви бъде изпратен (или върнат обратно в мястото на първоначално изследване) до 20 работни дни.

Издадените протоколи с резултати от вирусологичните изследвания не са диагноза, затова Ви препоръчваме консултация с лекар специалист – гастроентеролог.

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково