За печат

ВАЖНО!

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА МОРБИЛИ В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, през настоящата година се отчита нарастване на регистрираните случаи на морбили в държавите от ЕС. За сравнение, за периода януари-октомври 2023 г. са докладвани 1 429 заболели спрямо 60 за същия период на 2022 г. Най-много случаи са съобщени от Румъния (979 сл.), Австрия (157 сл.), Франция (106 сл.) и Германия (56 сл.).

Пред последния месец, по данни от медиите, в Румъния са регистрирани около 2 000 нови случая, част от които са хоспитализирани деца, поради тежко протичане. Това е довело до обявяване на национална епидемия и предприемане на мерки от страна на румънските здравни власти по имунизация на неваксинирани деца, вкл. и такива на възраст 9-11 м.

В България за съжаление  поради субоптималния имунизационен  обхват са налице предпоставки за разпространение на морбили сред неимунизирани или ненапълно имунизирани лица след внос на инфекцията от друга държава.

 

РЗИ – ХАСКОВО АПЕЛИРА РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО НЕ СА НАПРАВИЛИ НА ДЕЦАТА СИ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА ВЪЗРАСТТА ИМ ИМУНИЗАЦИИ, СЪГЛАСНО ИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (НА 13 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ И НА 12 Г. ВЪЗРАСТ) ДА ГИ ЗАВЕДАТ НЕЗАБАВНО ПРИ ЛИЧНИТЕ ИМ ЛЕКАРИ, С ЦЕЛ ОБХВАЩАНЕ С ИМУНИЗАЦИЯ, ТЪЙ КАТО ОТ МОРБИЛИ ЗАБОЛЯВАТ ПРЕДИМНО ДЕЦА, КОИТО НЕ СА ИМУНИЗИРАНИ.

 

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА  ЗАБОЛЯВАНЕТО МОРБИЛИ?

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване, сълзене на очите, оток на клепачите, белезникави трудно свалящи се налепи на лигавицата на нивото на горните кътни зъби и разпространяващ се кожен обрив.

По какъв начин човек се заразява от морбили?

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек.  Болният е заразен в края на инкубационния период, през катаралния и обривен стадий – или общо около 8-10 дни.

Вирусът се отделя с капките слуз от лигавицата на дихателните пътища при кихане, кашляне, разговор, при плач със сълзите. Входната врата на инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивата.

За разлика от много други инфекциозни заболявания, при морбили инфекцията се разпространява много бързо и лесно и болния заразява голям брой хора с които има контакт, ако те нямат изграден имунитет.

Инкубационен период и протичане на заболяването

Периодът от първия контакт с вируса /със заразения човек/ до появата на първите симптоми на болестта се нарича инкубационен период. За инфекцията с морбили инкубационният период е от 9 до 14 дни, като понякога може да достигне до 21 дни.

Заболяването протича в три стадия:

  • Катарален стадий – започва с постепенно повишаване на температурата, отпадналост, безапетитие, отделяне на секреция от носа, болки в гърлото и суха мъчителна кашлица, сълзотечение, Продължава около три дни, като в края му по букалната лигавица, на нивото на горните кътни зъби се появяват петната на Филатов-Коплик, които са белезникави и трудно свалящи се. През целия период температурата е повишена и общото състояние е увредено.
  • Обривен стадий – появява се характерен петнист обрив, който започва зад ушите, обхваща лицето, шията, горната част на гръдния кош и към петия-шестия ден достига до крайниците, т.е. генерализира се по цялото тяло. Общият вид на кожата наподобява „географска карта“, тъй като отделните обривни елементи се сливат и се получават обширни еритемни обриви. Обривите не са надигнати над околната кожа и не сърбят.
  • Реконвалесцентен (възстановителен) стадий – започва след шестия ден и общото състояние се подобрява, ако не настъпят усложнения.

 

Какви усложнения могат да настъпят?

Болестта може да протече като средно тежка или тежка форма с усложнения – пневмонии, менингити, енцефалити, пиелонефрити, плеврити, перикардити и др.

 

Кой боледува от морбили и кога се изгражда имунитет?

От морбили боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. Невъзприемчиви към морбили са само кърмачетата – няколко месеца след раждането, поради пасивния трансплацентарен имунитет. Всеки неимунизиран човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск. След преболедуване от морбили както и след правилно проведени имунизации човек развива траен и пожизнен имунитет срещу вируса на морбили. Повторни заболявания са възможни, но са много редки – до 1 %.

 

Как да се предпазим от заболяването?

      Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина (морбили-паротит-рубеола ) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния Имунизационен календар на Република България. При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.

Потърсете лекарска помощ при всяко температурно състояние, придружено или последвано от обрив при деца и възрастни! Ако забележите гореописаните симптоми на морбили потърсете Вашия личен лекар, педиатър или инфекционист.

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково