За печат

Не е нужно да си Супермен,

важното е да си Плюсмен!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, съвсем не на шега, стартират информационна кампания за ползата от ваксините.

Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да разкажем защо ваксините са важни.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит ти Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) – 96,5% (46 727 новородени).

Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е нашето послание, което отправяме чрез анимирания ни герой – „Плюсмен“, носещ името на специализиран сайт на Министерството.– plusmen.bg.

Вижте тук видеото към кампанията.

Министерство на здравеопазването с подкрепата на УНИЦЕФ България обявява конкурс за рисунка на тема:“Ваксинирай се и стани супергерой!“

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови категории от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас.

Творбите могат да бъдат изпращани в срок до 15 май

на имейл адрес:presscenter@mh.government.bg

или чрез Български пощи на адрес:гр.София, пл.Света Неделя 5, Пресцентър на Министерство на здравеопазването.

Победителите в трите възрастови групи ще бъдат класирани на I-во,II-ро и III-то място.Те ще бъдат обявени в Деня на детето-1 юни на Фейсбук страницата на Министерство на здравеопазването. За победителите са предвидени предметни награди.

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково