За печат

ВАЖНО!

Регистрирани случаи на коклюш в страната!
За първите 3 месеца от 2024 г. в България са регистрирани 114 случая на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.).

От заболелите 89,5% са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял  на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%.

Единични случаи на коклюш са докладвани и при лица на възраст над 25 г. Болшинството от случаите са при деца, подлежащи на задължителни имунизации или реимунизации.

Изпълнението на Имунизационния календар на Република България през последните години отчита пропуски в обхвата с ваксина срещу коклюш в различните детски възрасти.

 

Коклюш – особености на заболяването

Коклюш, пертусис или просто „магарешка кашлица“ е силно заразна инфекция на белите дробове и дихателните пътища, която се причинява от бактерии.

Магарешката кашлица е най-опасна за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота. Те имат крехки дихателни пътища, които могат да бъдат повредени от силните пристъпи на кашлица. Именно затова ваксината срещу коклюш е задължителна в повечето страни.

По-големите деца и възрастните, включително тези, които са били ваксинирани, все пак могат да се разболеят. Въпреки че не е толкова критично опасен, колкото при малките бебета, коклюшът може да бъде тревожно състояние, тъй като кашлицата продължава до 3 месеца.

Симптоми на коклюш

Коклюшът има тенденция да се развива на етапи, като леките симптоми започват 7 до 10 дни след заразяването, последвани от период на по-тежки симптоми, преди да започне подобрението.

Ранните симптоми на магарешка кашлица често са подобни на тези при обикновена настинка и могат да включват:

Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на магарешка кашлица често се нарича пароксизмален стадий и включва интензивни пристъпи на кашлица. Пристъпите понякога се наричат „пароксизми“ на кашлицата. Наблюдават се:

  • интензивни пристъпи на кашлица, които предизвикват гъсти храчки
  • хрипове при всеки рязък дъх след кашляне
  • повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца
  • припадък
  • счупени ребра от силната кашлица

Всеки пристъп на кашлица обикновено трае между 1 и 2 минути, но няколко пристъпа могат да се появят бързо един след друг и да продължат няколко минути.

Броят на пристъпите на кашлица всеки ден е различен. Обикновено се наблюдава влошаване през нощта.

Пароксизмалните симптоми на магарешка кашлица обикновено продължават най-малко 2 седмици, но могат да стигнат до 10, дори и след лечението. Това е така, защото кашлицата продължава дори след като бактериите са изчистени от тялото.

Бебетата могат да имат лоша кашлица, но някои изобщо не кашлят. Други симптоми, специално при бебета, са:

  • паузи в дишането
  • посиняване
  • проблеми с храненето
  • задавяне

От какво се причинява магарешката кашлица?

Коклюшът се причинява от бактерията Bordetella pertussis. Предава се чрез близък контакт с болен, който има магарешка кашлица, чрез кихане и кашляне.

Бактериите заразяват лигавицата на дихателните пътища, главно трахеята и двата дихателни пътя, които се разклоняват от нея към белите дробове. Натрупва се гъста слуз, която причинява интензивни пристъпи на кашлица, докато тялото се опитва да я изхвърли.

Същевременно бактериите причиняват подуване на дихателните пътища, което ги прави по-тесни от обикновено. В резултат на това дишането се затруднява, хрипове, тъй като човек се задъхва след пристъп на кашлица.

Как се лекува коклюш?

Ако магарешката кашлица се диагностицира през първите няколко седмици от инфекцията, може да се приложи курс на антибиотици, за да се предотврати по-нататъшното й разпространение.

Антибиотиците ще спрат заразата след 5 дни от започване на приема. Без антибиотици, хората могат да бъдат заразни до 3 седмици след началото на интензивните пристъпи на кашлица.

Възможни усложнения на магарешката кашлица

Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш.

Превенция на коклюш

Имунизацията срещу магарешка кашлица обикновено е ефективна за предотвратяване на коклюш. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България ваксината е задължителна в имунизационния календар.

Прилага се за първична активна имунизация на бебета след навършени 2 месеца, първа реимунизация до 2-годишна възраст, на 6 г. възраст и 12 г. възраст.

 

РЗИ–Хасково апелира  родителите  да проверят имунизационния статус на своите деца по отношение на коклюш, който трябва да е  в съответствие с Имунизационния  календар на Република България. При пропуски в броя на имунизациите/ реимунизациите децата  трябва да бъдат  обхванати!

   
© 2011 РЗИ ХАСКОВО - Правна информация Гис Консулт ООД Хасково